Jenis buku yang korang suka baca

Wednesday, June 25, 2008

Siti Munira sedang MARAH

Siti Munira sedang marah buat ketika ini....
Marah....1 perasaan yg mmg ada dlm setiap jiwa manusia....mmg sukar dikawal jika tnpa iman yg tebal...fuhhh...klau marahkan seseorg ni, mmg xblh duduk...sentiasa teringt2 dia..sayu di hati...air mata senang je nk menitis...betul kata naqibahku...mmg sukar utk menghilangkan rasa marah....actually baru je bincang ttg menahan marah dlm usrah...benarlah, kita kan diuji dgn apa yg kita ungkapkan...smua tips marah dah aku ikut...tetapi kenapa hati ini masih sakit....mungkin kerana jauhnya diri ini dgnNya...Ya Allah...jika ujian ini sbg satu jalan utk mendekatkan aku padaMu, Kau kuatkan diri ini, tabahkan hati ini dan permudahkan bagiku utk mengharunginya....bila dh luahkan segalanya dlm btk tulisan ni...rasa ringan sikit beban dlm diri...aku ni susah nk marah...sekali marah mmg xkeruan jadinya...

tp aku bersyukur sbb dpt handle dgn baik keadaan marah pd jam 1545 pm 24 jun 2008...mmg xdpt lupa la detik2 ni...kesannya sepanjang hari 24jun 2008 hidup xmenentu..tp alhamdulillah aku salurkan keadaan marah tu dgn pergi cuci kwsn belakang rumah n cuci longkang...habis semua pokok aku tebang dgn parang aunty sebelah...tinggal pokok besar je blom tebang...mujur xda gergaji...klau x, pengsan makcik murni tgk pokok jambu dia aku tebang...heeeeee

lega rasanya...itulah bezanya antara org yg ditarbiyyah dgn org yg xde kepala otak..semoga rasa marah yg menimpa diri ini membawa seribu satu pengajaran dlm hidup....byk yg aku dpt belajar dlm langkah mengawal marah...moralnya, kawal kemarahan itu dgn bijak...istighfar byk2...jgn kalah dgn hasutan syaitan....kita akan rasa gagah bila kita dpt kawal marah...sepertimana kekasihNya pernah berkata "...org yg plg kuat, adalah org dpt mengawal diri ketika marah"...

to kak lah n kak aifa, korang adalah sahabatku yg plg disayangi...thanks sbb byk bg nasihat dan sokongan buat diri ini....ukhuwwahfillah abadan abada....

10 comments:

aifa syireen arifin said...

ko MB-memang baguih..hehehehe..benarlah mmg bukan mudah nak apply benda yang kita dpt dlm usrah..tapi ia mmg berbaloi dgn pengorbann bersusah payah itu...

akhir kata..marilah kita mohon pada Allah supaya sentiasa melembutkan hati kita utk sentiasa bertindak cool!!

Eira Edrianna said...

bibir mudah mengucap sabar tp hatilah yg remuk menderita...fa, ra asyik nangis je kat lab ni dr td...sambil nangis, sambil rasional kan segalanya...terngiang2 di telinga ayat2 dlm tafsir ibnu khatir dlm surah Ali-Imran ayat 134...hmmm

Fazilah said...

ra kena biasakan diri dengan suasana macam ni. Ini pelajaran baru untuk Ra sebab biasanya Ra berada dikalangan orang-orang yang baik, lemah lembut, sopan dalam berbicara. Suatu hari hari nanti Ra akan keluar melihat dunia, yang kebanyakkan orang2nya macam tu.

Take care, Good People Always Get Good Reward :).

I love u so much.

Eira Edrianna said...

betul kata kak lah...ni first time ra jumpa org mcm tu...selama hidup berkawan ni, ra xpnah jumpa org mcm tu...maybe disbbkan ni la first time, itu yg ra terkejut...terkejut dgn suasana...seriously, she hurts my heart..directly!!! aisey pedih btoi..patutla org yg xditarybiyyah, bila marah boleh sampai berbunuh2, ganyang-mengganyang etc...

now i realized, rupa2nya ra slalu ditakdirkan bersahabat dgn org baik2...dan bila diuji bersahabat dgn org yg xde otak + hati batu ni, barula sedar bahawa...bukan mudah nak aplikasikan teori...teori mmg cantik...praktikalnya bagaimana???

neway, I WIN...dengan kelembutan, ra menang akhirnya...mujur masih ada kelembutan dlm diri..klau x..nau'zubillah...

Anonymous said...

Kemarahan itu menyebabkan hubungan kita dengan orang lain menjadi terjejas, oleh sebab itu bukakan hati kita agar segera memaafkan orang tersebut, dengan sendirinya kita telah mampu mengawal kemarahan kita daripada terus merebak. Dari Abu Umamah Albahili berkata; Rasulullah SAW bersabda: "Siapa yang dapat menahan marah padahal dia dapat untuk memuaskan kemarahannya, namun ia tidak menurutinya bahkan ia bersabar maka Allah SWT mengisi hatinya dengan keredhaan di hari kiamat".

suhailah(snowss) said...

eira, su tak tau nak kata ape..sbg manusia biase..feel2x mcm nie tak dpt dielakkan..asam garam kehidupan..namun kesan tarbiyah n jati diri islam kiter la yang dpt jadi benteng n membezakan kite dr org lain.."the difference of hoew we cope n adapt with the situation"..K.lah n k.fa always support u.. n akhwat yang laen sentiasa doakan yg terbaik untuk eira (because we are in ukhwah fillah)..always pray for each other,..(berabuk bahasa inggeris)..he.he

Eira Edrianna said...

rasa sejuk hati bila baca komen semua...hmmm...bagila nasihat lg...susah jugak nk pujuk hati...jom kak lah n kak aifa..jom pi batam...

Anonymous said...

Salam Siti Munira,

tak biasa marah, so pengalaman baru lah ya... tak apa, hidup ini kena mendapat semua pengalaman untuk matang.

KL guy.

Mashizaki Keikan said...

"laa taghdhab... faraddada miraran qaala laa taghdhab" [Hadith 16 Nawawi]

Eira Edrianna said...

Jzkk semua...