Jenis buku yang korang suka baca

Tuesday, July 1, 2008

Remove Virus Efficiently

Suka virus? Mesti tak suka kan. Virus boleh jadi menyemakkan PC atau melambatkan. Lebih stress antivirus ada tapi macam xde. Setakat scan, tapi kadang-kadang takle remove.

So, ni nak cadangkan guna cara disamping boleh juga try cara-cara lain. Apa yang saya selalu lakukan ialah tiap kali pendrive saya digunakan diPC lain yang saya instinct sendiri ada virus, saya akan terus scan di komputer saya. Guna latest AVG. Bila scan, kebiasaannya instinct saya benar. Ada virus. Terbaru (pagi ni) :-

  • RavMone.exe
  • Autorun.inf
  • nhppy.com
  • Flash.10.Setup.exe
  • Love Calculator.exe
Macam AVG free yang saya pakai ni, dia bagitau je. Nak remove macam nak tak nak je. So, saya guna cara yang macam ni: (cari dari internet)...

Setelah kita scan guna avg atau apa-apa abtivirus kita yg free tuh, ingat atau catat nama-nama virus tuh (contohnya cam kat atas), pastu ikut step kat bawah

  1. Masuk command prompt [Start - Run - type "cmd" ] , akan keluar screen command prompt.
  2. Pastu kena g kat pendrive punya path, eg: G:, so caranya, type cd.. pastu enter sampai dia jadi C:/ sahaja, then baru type G: pastu enter.
  3. Pastu suruh dia senaraikan semua fail dalam pendrive kita dengan menaip "dir/w/a/p" , tekan enter.
  4. Tengok kot-kot ada nama-nama virus2 tuh.
  5. Pastu untuk enable proses deletekan diorang atau hapuskan, type " attrib -h -r -s *.* ", tekan enter.
  6. Pastu baru delete nama fail tuh. contohnya kalau ada virus autorun.inf, so tulis: " del autorun.inf ".
  7. Teruskan mendelete virus2 yang lain.
  8. Pastu remove pendrive dari komputer.
  9. Masukkan balik. Scan balik. Kalau berjaya, Alhamdulillah
Ok.Semoga membantu :)

2 comments:

Anonymous said...

salam,
cara lain, bukak hidden file dan protected operating system files, maka keluarlah makhluk2 tuh. delete. cabut pen drive. then, masukkan balik. scan... biasanya dah mati si virus tuh. sekadar berkongsi pngalaman.. WA.
-msaa.

Kebaikan said...

Jzkkk.