Jenis buku yang korang suka baca

Tuesday, August 26, 2008

Segalanya Berakhir dgn Baik

Dah lama xmenjengah blog ni....setakat lalu lalang saja...Alhamdulillah ada sahabat2 yg selalu berkongsi dlm blog ni....mcm2 yg berlaku...antaranya adalah kisah kematian.....sungguh memberi kesan di hati ini....
Tiba2 rindu utk meluahkan....rasa di hati, rasa di jantung, rasa di perut...semuanya ttg rasa...rasa utk dikongsi....bulan August 2008 mmg memberi kesan yg besar dlm hidup ini...semuanya ttg perjalanan menuntut ilmu....
Alhamdulillah Allah memberi peluang utk aku menyambung pengajian di peringkat master dlm bidang chemical engineering di usia yg muda la kot...baru masuk 23thn...tp umur yg muda xmenjamin kejayaan pon..kdg2 org tua lg cepat dia belajar...ternyata UPSR, PMR, SPM, Degree...semuanya mainan belaka...proses mematangkan otak...semua tu dh jadi memori....huh...dan kini Master adalah realiti hidup aku sekarang.PhD pulak menjadi impian...benarlah bahawa kejayaan kita masa lalu, xmembawa apa2 jaminan utk kita berjaya di masa depan...hmmm...xsusah xberjuang laaaa....
xtaula kenapa aku bnyk diuji dgn master ni....tp xpe..itu semua dugaan...mungkin inilah jalan yg haus dilalui utk memantapkan diri dgn ilmu Allah...yang penting aku maju ke depan...mengorak langkah menyerlah jauh dari yang biasa...hmm cakap mmg senang...kadang2 aku lemah....warghhh
Hari ni aku dah selesai present utk 1st assessment...Alhamdulillah ketenangan hadir...walaupun ada yg kena ubah...tp, aku xrasa itu bermasalah..at least i'm clear about my future...klau orang lain boleh berjaya, kenapa aku tidak? aku ada sahabat2 yg baik, aku ada tarbiyyah, aku ada usrah, aku ada adik2 usrah, aku ada segalanya yg Allah bagi, dan yg paling berharga, Aku ada Allah yg sentiasa mendengar rintihan, memberi aku kekuatan & bantuan...so, kenapa aku mesti lemah? sedangkan aku ada Allah di sisi....
betapa indahnya bila kita nampak kebesaran Allah....sgt manis rasa iman...sgt manis rasa Islam...uhhhh xdpt nk digambarkan dgn kata2...hnya yg merasai shj yg tahu....
Sekarang ni dah ada satu semangat...semangat baru....Ya Allah, Kau tempatkanlah aku di kalangan hamba2Mu yg berjaya...

1 comments:

Fazilah said...

eh eh...
sejak bila pandai tulis labels ni??